Vogelhuisje Schiedam

Make-over trafogebouwtje Schiedam
Van transformator- naar vogelhuisje in de MCM de Grootstraat in Schiedam. Zo maak je iets van niets: want trafohuisjes zijn over het algemeen saai en zelden fraai. Het oorspronkelijke initiatief kwam van buurtbewoners uit de wijk Nieuwland.

Kinderen maken vogelhuisjes
Kunstenares Yvon Koopman werd ingeschakeld. Zij heeft veel ervaring met kunst maken samen met bewoners, ouderen of kinderen. In dit geval werd, met kinderen van basisschool De Taaltuin, een enorme variatie aan vogelhuisjes in elkaar geknutseld. Al die handgemaakte vogelhuisjes werden vervolgens gefotografeerd. Yvon ging daarop naar vandeReclame. Ze wilde het trafohuisje met haar foto's bekleden en er iets extra’s aan toevoegen: silhouetten van vogels. Alleen, hoe doe je dat?

Mozaïekfoto aan vier zijden
Stedin, eigenaar van het transformatorhuisje stelde als technische voorwaarde dat er ‘geen spijker’ in het huisje geslagen mocht kunnen worden. vandeReclame koos er vervolgens voor om het volledig aan alle vier zijde te bekleden met een mozaïekfoto. Daarmee werd het mogelijk alle losse foto’s van de vogelhuisjes naadloos te combineren met de gewenste vogelsilhouetten.

Onalledaagse restyling
Deze mozaïekfoto werd tot slot geprint op een bijzonder plaatmateriaal dat dusdanig buigbaar is dat de hoeken van het trafohuisje ook met de afbeelding zijn bedekt. Dat voorkomt beschadiging en vernieling en verlengt op die manier de levensduur van het kunstwerk. Een onalledaagse restyling van alledaags straatmeubilair. Met een knus en vrolijk resultaat.